Znajdź punkty wspólne
Karolina: Znajdź punkty wspólne wykresów funkcji f i g, jesli:
a) f(x)=x2 − 4, g(x)=5
b) f(x)=x2 + 3x, g(x)=2x + 6
9 paź 22:54
Mateusz:
Rozwiaż równanie f(x)=g(x) w obydwu przypadkach
9 paź 22:57
Krzysiek : Czesc. Jak rowiazesz te rownania co podal CI Mateusz to beda tylko wspolrzedne punktu x a
punkt jeszce posiada wspolrzedna y np A(4,8) gdzie x=4 a y=8
Pokaze CI jak rozwiazac przyklad nr2
x2+3x=2x+6⇒x2+3x−2x−6=0⇒x2+x−6=0⇒Δ=b2−4a*c=12−4*1*(−6)=25⇒√Δ=5
Teraz liczymy x1=−b−√Δ/2a=−1−5/2*1=−3. Mamy wspolrzedna x punktu
Teraz zeby obliczyc wspolrzedna y to do rownania g(x)=2x+6 wstawiasz za x to obliczone x1 i
mamy g(x)=2x+6=2*(−3)+6=−6+6=0
Zauwaz ze funkcje g(x)=2x+6 mozesz zapisac y=2x+6.
Czyli nasz pierwszy punkt przeciecia oznaczmy go npA ma wspolrzedne x=−3 i y=0 wiec zapiszemy
to tak
A(−3,0)
Terazliczymy x2=−b+√Δ/2a⇒−1+5/2a=4/2*1=2. Mamy wspolrzedna x=2 punktu teraz liczmy
wspolrzedna y wiec g(x)=2*x+6=2*2+6=10 . Oznaczmy ten punkt przeciecia przez B to punkt B ma
wspolrzedne x=2 i y=10 wiec zapiszemy tak B(2,10)
Teraz przyklad nr1
Masz x2−4=5⇒x2−4−5=0⇒x2−9=0⇒x2=9⇒x=−3lub x=3 Mam nadzieje ze wiesz dlaczego. Mamy wiec dwie
wspolrzedne x czyli x1=−3 i x2=3
No to teraz wspolrzedne y. Bierzemy funkcje g(x)=5 . NIe ma we wzorze x zeby postawic i
wyliczyc . Nie ? nie ma . Popatrz jaka to jest funkcja g(x)=5 i zapiszmy ja tak bo wolno mam
y=5 . No jaka . Jest to funkcja stala i y zawsze bedzie rowny 5 dla dowolnego x . Wiec
piewrszy punkt(0znaczmy goC )bedzie mial wspolrzedne C(−3,5) a drugi (oznaczmy go D ) D(3,5)
i tyle
10 paź 11:30
Mateusz:
Cicho tam

daj się wykazać dziewczynie.
10 paź 11:35
Krzysiek : Mateusz . Przyjalem do wiadomosci . Wiecej nie bede
10 paź 12:32