wyznacz dodatnie calkowite liczby nat. dla ktorych n^6-7n kwadrat liczby całkowi
bb24: Wyznacz wszystkie dodatnie całkowite liczby naturalne dla ktorych
n6−7n
jest kwadratem liczby całkowitej.
9 paź 22:52
Basia: na pewno dobrze przepisałeś ? bo coś mi nie pasuje
9 paź 23:06
wmboczek: mi wychodzi że nie ma
9 paź 23:15
bb24: Napewno dobrze napisałem. Takie zadanie w gimnazjum dostałem
9 paź 23:18
bb24: n6−7n=C2 i co dalej?
9 paź 23:20
AC:
To zadanie jest prawie identyczne z zadaniem tegorocznej olimpiady gimnazjalistów.
Termin rozwiązań 29 październik, po tym terminie można rozwiązywać.
9 paź 23:24
sushi_gg6397228:
moze zacznij od sprawdzenia jaka cyfra bedzie w jednosci wyrażenia n6
16=. . .
26=. . .
36
46
56
66
76
86
96
9 paź 23:24
9 paź 23:25
Basia:
@wmboczek mnie też

dlatego pytałam o poprawność
9 paź 23:27
Basia:
dla n6−7n nie ma rozwiązania; teraz już jestem pewna
10 paź 00:32
bb24: Dzięki mnie też wyszło, że nie mar rozwiązania.
10 paź 00:58