Podaj miarę kątów ostrych tego trójkąta.
a: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów jest czterokrotnie mniejszy od sumy dwóch pozostałych.
Podaj miarę kątów ostrych tego trójkąta.
9 maj 19:12
@Basia: Pomagam
9 maj 19:29
tim: Basia

!
9 maj 19:30
@Basia:
Nie może to być kąt prosty bo wtedy musiałoby być: 4*90=360 = α+β czyli suma kątów trójkąta
wynosiłaby 360+90 = 450 a to jest niemożliwe.
Stąd
4α = β+90
β = 90−α
4α = 90−α+90
5α = 180
α = 36
β=90−36 = 54
9 maj 19:32
imię lub nick:

5α=180
α = 36
90 − α = 54
9 maj 19:33
@Basia: Witaj Timuś! Konkurs gotowy ?
9 maj 19:33
imię lub nick: ojojjoj
9 maj 19:33
tim: Tak. Już zadanka są. Zobaczymy który ze "starszaków" (względem mnie) jest najlepszy

Czasu macie sporo, bo aż 24h
9 maj 19:34
@Basia: Ojojoj ! Super !
9 maj 19:36
tim: No. Basiu, a masz maila albo gg?
9 maj 19:37
@Basia: Maila oczywiście mam. Z gg nie korzystam.
9 maj 19:38
tim: Ok. Czyli problemów być nie powinno z dostarczeniem odpowiedzi na e−maila. Czyż nie?
9 maj 19:40
@Basia: Oczywiście Tim ! Widzę, że wymyśliłeś bardzo poważny konkurs.
9 maj 19:49
tim: No wiesz, żadnych przekrętów tu
9 maj 19:50