nierownosc
marek: prosze o pomoc przy nasępujących nierownosciach i ronaniach
c)4
3x+1 = 8
nie mam pojecia jak sie za to zabrać
9 paź 22:46
marek: a) mnożysz obustronnie przez 2x, po uproszczeniu wyjdzie x>0 a zatem X ∊(0, ∞)
9 paź 23:11
Ajtek:
Przez 2x mnoży

Dlaczego?
9 paź 23:13
Buuu:
b)
1x < 2 ∧ 1x < −2
1 < 2x ∧ 1 < −2x
x > 0,5 ∧ x < −0,5
9 paź 23:16
Buuu: Powinno być 'lub' zamiast 'i'. Nie wiem czemu mi sie ∧ klikło.
9 paź 23:17
marek: po to aby usunąć x z mianownika

, pomnozysz przez samo X to wyjdzie 2 >0 czyli nie wiadomo co
a tak wyjdzie 2x>0 czyli x>0, tak mi sie wydaje
9 paź 23:18
Ajtek:
Jak przemnożysz przez 2x to wyjdzie 4>0

.
9 paź 23:20
Ajtek:
Dwa: jak pomnożysz przez 2x to dla np: x=−2 zmieniasz znak nirówności na przeciwny, ponieważ
mnożysz przez liczbę ujemną.
Należy przemnożyć przez x2 przy odpowiednim założeniu, na samym początku zadania.
9 paź 23:21
marek: a no tak, mój błąd,,
9 paź 23:22
Ajtek:
Buuu Twoje rozwiązanie rónież nie jest za dobre.
9 paź 23:24
Buuu: Już poprawiam:
x ≠ 0
|1x| = 1|x|
1|x| < 2
1 < 2|x|
1 < |2x|
|2x| > 1
2x > 1 v 2x < − 1
x > 0,5 v x < −0,5
9 paź 23:46
Ajtek:
Teraz ok

.
9 paź 23:47
marek: w mógłby ktoś pomóc w równaniach c i d bo nie mam pojęcia jak się zabrać za te X w potęgach
10 paź 10:18
aniab: 43x+1=8
223x+1=23
6x+2=3
10 paź 10:24
aniab: zapomniałam nawiasu tam jest potęga do potęgi i dlatego wykładniki sie mnoży
10 paź 10:25
aniab: 3
x = (3
2)
3/(x−1)
x
2−x−6=0 delta itd
10 paź 10:27
marek: dzieki bardzo
10 paź 10:46