e
julka: punkt a(−1,1) c(5,−1) sa przeciwległymi wierzchlołkami kwadratu.wyznacz wspolrzedne pozostałych
9 paź 22:22
Basia: jakie powinno być rozwiązanie ? z wektorami czy bez ?
9 paź 22:39
Maniek: Myślę, że przez wektory będzie łatwiej. Mam pomysł z długościami, wyznaczeniem prostej ab,
potem prostopadłej przechodzącej przez środek tego odcinka...
9 paź 22:42
Mila:

Przekątne w kwadracie są równe i prostopadłe, dzielą się na połowy.
S − środek AC
| | −1+5 | | 1+(−1) | |
S=( |
| ; |
| =(2;0) |
| | 2 | | 2 | |
SC
→=[3;−1]
u wektor prostopadły do SC
→
u
→=[1,3]
S=(2;0) translacja o wektor: u→[1,3] otrzymuję D=(2+1;0+3)=(3,3)
S=(2;0) translacja o wektor: −u→[−1,−3] otrzymuję B=(2−1;0−3)=(1,−3)
II sposób
1)Równanie prostej AC (wystarczy wsp. kierunkowy)
2) równanie prostopadłej do AC przechodzącej przez S
3) wyznaczenie wsp. B i D np. jako punktów przecięcia prostej i okręgu
(x−2)
2+y
2=10 (|SC|=
√10)
9 paź 22:42