matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kompletnie nie rozumem tego zadanka :/
kamilek:
Udowodnij, że ∀n∊N ∀k∊N (k|(k+1)
n
−1). Czy mógłby mi ktoś to objaśnić krok po kroku
9 paź 22:20
Basia:
n
0
n
1
n
n−1
n
n
(k+1)
n
−1 =
k
n
*1
0
+
*k
n−1
*1
1
+....+
*k
1
*
1
n−1
+
*k
0
*1
n
−1
=
n
0
n
1
n
n−1
k
n
*1
0
+
*k
n−1
*1
1
+....+
*k
1
*1
n−1
+ 1*1*1 − 1 =
n
0
n
1
n
n−1
k
n
*1
0
+
*k
n−1
*1
1
+....+
*k
1
*1
n−1
=
n
0
n
1
n
n−1
k
n
+
*k
n−1
+....+
*k
1
n
k
a to co zostało na pewno jest podzielne przez k bo liczby
dla k=0,...,n−1
są całkowite
9 paź 22:44