logarytm
zygi: | 3log2*10−8 | |
| jak to uprościc albo obliczyć? |
| log100 | |
cos takiego robie
w ostatnim ułamek jest podnesiony do 3 potęgi, nie wiem jaki powinien być nastepny krok, a moze
wczesniej juz sie pomylilem
9 paź 22:05
Basia:
log(2*10−8) = log2+log10−8 = (log2)−8 = −8+log2
log100 = 2
9 paź 22:07
PuRXUTM: | 3log2*10−8 | | −8*3log2*10 | | −24(log10+log2) | |
| = |
| = |
| =−2,4(1+log2)=−2,4−2,4log2
|
| log100 | | 10 | | 10 | |
nie wiem czy da się z tym coś jeszcze zrobić
9 paź 22:11
zygi: Basia uprościłą więc jednak się da, dzięki wielkie dzieki takim rozwiązaniom człowiek zazcyna
dostrzegać fakty które wcześniej pomijał
9 paź 22:14
krzysiek: Basiu wydaje mi się jednak, że zapomniałaś o 3 przed logarytmem
9 paź 22:18