miejsca zerowe
Karolina: Wyznacz miejsca zerowe funkcji
a) f(x)=2x + 7
b) f(x)=2x
2 + 7x
c) f(x)=2x
3 + 7x
2 − 8x − 28
9 paź 21:59
PuRXUTM: a) 2x+7=0
2x=−7
x=−3,5
9 paź 22:01
PuRXUTM: 2x2+7x=0
x(2x+7)=0 ⇔ x=0 v 2x+7=0
2x+7=0
2x=−7
x=−3,5
jak coś nie rozumiesz to pisz
9 paź 22:02
PuRXUTM: c) 2x3+7x2−8x−28=0
x2(2x+7)−4(2x+7)=0
(2x+7)(x2−4)=0
2(x+3,5)(x−2)(x+2)=0 ⇔ x=−3,5 v x=2 v x=−2
9 paź 22:04
PuRXUTM: założenia : x≠5 bo mianownik nie może być równy zero
2x+7=0
2x=−7
x=−3,5 x∊D
9 paź 22:06
Mira: Wyznacz miejsce zerowe funkcji i zapisz wzór w postaci iloczynowej
Fx=2x2+7x−4
24 sty 06:51
Mira: Rozwiąż równania i nierówności
a) 4x2−4x2=1
b)2x2+5x−3≥∊0
c) 6x3−5x2−6x=0
d) x(2x2+3x+1)=0
e) x+3/ 3−x= x/x−1
f) 1−2x/x=3
24 sty 07:27
Mira: Wyznacz i uporządkuj wielomian W , a następnie oblicz dla x=−2, W=x*s−T2 , gdzie S=x3+3x+1 ;
T=x2−1
24 sty 07:38