??
Mleko: W rownolegloboku ABCD przekatna BD ma dlugosc 7. Wiedzac ze obwod rowolegloboku wynosi 26, a
kat ABC 120stopni. Oblicz dlugosc bokow rownolegloboku
9 maj 18:56
@Basia: Pomagam
9 maj 19:40
@Basia:

|BD|=7
β=120 ⇒ α=180−120=60
L = 2a+2b=26 /:2
a + b = 13
b = 13−a
−−−−−−−−−−−−−−−
z tw.cosinusów:
c
2 = a
2 + b
2 − 2a*b*cosα
7
2 = a
2 + (13−a)
2 − 2a(13−a)*cos60
49 = a
2 + 169 − 26a + a
2 − 2a(13−a)*
12
49 = a
2 + 169 − 26a + a
2 − a(13−a)
a
2 + 169 −26a + a
2 − 13a + a
2 − 49=0
3a
2 − 39a + 120 = 0 /:3
a
2 − 13a + 40 = 0
policz Δ i pierwiastki a
1 i a
2
pamiętaj, że a>0 i a<13
potem wylicz b
9 maj 19:48
Mleko: Dzięki...
9 maj 19:53