granica
kasia: lim 3xtgx
czesc, moze mi ktoś to wytłumaczyć?
9 paź 21:56
asdf: nie, do kąt dąży ta granica?
9 paź 21:57
Godzio:
| 3x | | 3 | | 3 | |
| = |
| → |
| (przy x → 0 ) |
| tgx | | | | 1 | |
9 paź 21:57
asdf:
masz taki wzór:
⬠ − jakaś liczba
9 paź 21:59
pigor: ... np. tak : a dlaczego nie piszesz do czego dąży x

,
domyślam się , że
| | 3x | | x cosx | | cosx | |
limx→0 |
| = 3 limx→0 |
| = 3 limx→0 |
| = |
| | tgx | | sinx | | | |
| | cos0 | |
= 3 * |
| = 3 * 1= 3 . ... |
| | 1 | |
9 paź 22:01