funkcja f...
Karolina: Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=x2−4x−12
a) oblicz wartość funkcji f dla argumentu 6
b) wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 9
c) wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne
d) rozwiąż nierówność f(x) ≤ − 12
9 paź 21:46
Basia:
(a) liczysz f(6) czyli wszędzie w miejsce x wstawiasz 6
(b) rozwiązujesz równanie x
2−4x−12 = 9
(c) rozwiązujesz nierówność x
2−4x−12≥0
(d) rozwiązujesz nierówność x
2−4x−12≤ −12
wszystko jest opisane tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html
9 paź 21:54
PuRXUTM: a) f(6)=(6)2−4*6−12=36−24−12=0
b)f(x)=9
9=x2−4x−12
dokończ
c)x2−4x−12≥0
dok.
d)f(x)≤−12
x2−4x−12≤−12
x2−4x≤0
dok.
9 paź 21:56