logartymy
zygi: może banalne ale zupełnie zapomniałem jak to się przekształcało
Wiedząc, że log2 = 0,3010 oblicz log0,002
jak ugryźć to zadanie 100,3010 = 2, 10n = 0, 0002 i co dalej? jak dojść z tego momentu do
wyniku?
9 paź 21:44
PuRXUTM: może tak
n−szukana liczba
10
0,3010=2
10
n=0,0002
10
n*10
4=2
10
n+4=2
10
n+4=10
0,3010 ⇔
n+4=0,3010
n=−3,699
9 paź 21:49
Basia:
log0,002 = log(2*0,001) = log2 + log0,001 = 0,3010+log10−3 = 0,3010 − 3 =........
9 paź 21:49
zygi: Twój sposób PuRXUTM bardziej mi odpowiada, dzięki Wam bardzo, miłego wieczoru
9 paź 21:53