zadanie z indukcji
anulka12: Udowodnij że dla każdej liczby naturalnej n różnej od zera prawdziwa jest następująca równość:
n n
| | n2(n+1)2 | |
∑ k2 = |
| = ( ∑ )2 |
| | 4 | |
k+1 (k+1)
9 paź 21:40
anulka12: tam jest zamiast k+1 => k=1
9 paź 21:41
Godzio:
Już widzę, że ma być k3 ...
9 paź 21:42
Basia:
∑
k=1,...nk
2 = 1
2+2
2+....+n
2
masz udowodnić, że
| | n2(n+1)2 | |
12+22+....+n2 = |
| |
| | 4 | |
a tego się nie da udowodnić bo to nieprawda
dla n=2
L = 1
2+2
2 = 5
i koniec zabawy; popraw bo pewnie źle przepisałaś
9 paź 21:47
anulka12: Tak jest prawidłowo

n n
| | n2(n+1)2 | |
∑ k3 = |
| = ( ∑ )2 |
| | 4 | |
k=1 k=1
9 paź 21:47
anulka12: ale bardzo dziękuję za pomoc
9 paź 22:20