.
asdf: | (1 − 3i)3 | | (1 − 3i)3(2 − 2i) | |
| = |
| = |
| 2 + 2i | | (2 + 2i)(2 − 2i) | |
| (1 − 3i)3(2 − 2i) | | (1 − 3i)3(2 − 2i) | |
| = |
| = |
| 4 − 4i2 | | 8 | |
| (1 − 9i + 27i2 − 27i3)(2 − 2i) | |
| = |
| 8 | |
| (1 − 9i − 27 + 27i)(2 − 2i) | | ( − 26 + 18i)(2 − 2i) | |
| = |
| = |
| 8 | | 8 | |
| ( − 26 + 18i)(2 − 2i) | | −52 +52i + 36i + 36 | | −16 + 88i | |
| = |
| = |
| = −2 + 11i |
| 8 | | 8 | | 8 | |
dobrze?
9 paź 21:34
Mila: Wynik dobry.
9 paź 21:55
asdf: Dzieki
9 paź 21:56
Ajtek:
Ooooo zespolone to nie polatam

Hej
Mila, asdf 
.
9 paź 21:59
asdf: Czesc, nom....dobrze, ze mam etrapez bo bez tego bym nie ogarnął, albo bym ogarnął 3 razy
później
9 paź 22:00
Ajtek:
O panie, teraz tak się śmiga

.
9 paź 22:03
asdf: nom

mam takie równanie:
korzystam z wzorów:
z = x + yi
podstawiam:
x − yi = 2(x + yi) + 1
x − yi = 2x + 2yi + 1
przenoszę na lewo:
x − 2x − yi − 2yi − 1 = 0
−x − 1 − 3yi = 0
I teraz można tak? Jeżeli z = x + yi, to 0 = 0 + 0i, więc:
−x − 1 = 0
−3yi = 0
x = −1
y = 0
Chodzi mi o to, czy zauważenie takiego czegoś, że 0 = 0 + 0i jest prawidłowe
9 paź 22:28
asdf:
9 paź 22:33
Krzysiek: ok, porównujesz części rzeczywiste i urojone, więc jak układasz układ równań to już tego 'i'
bym nie pisał
9 paź 22:34
Basia: jak najbardziej

0 = 0+0*i
1 = 1+0*i
i = 0 + 1*i
2i = 0+2*i
i tak dalej
9 paź 22:35
asdf: dzięki
9 paź 22:44