| 1 | 1 | 1 | 9 | ||||
+ | + | ≥ | |||||
| 3+ab | 3+bc | 3+ac | 10 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 9 | |||||||
+ | + | + | + | + | ≥ | ||||||||
| 3 | ab | 3 | bc | 3 | ac | 10 |
| 1 | 1 | 1 | 9 | |||||
1+ | + | + | ≥ | |||||
| ab | bc | ac | 10 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
a,b,c>0 ⇒ | , | , | również są >0 | |||
| ab | bc | ac |
| 1 | 1 | 1 | |||
≠ | + | ||||
| 3+ab | 3 | ab |
| 1 | 1 | 1 | ||||
czy | = | + | ? | |||
| 3+2 | 3 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
czy | = | + | ? | |||
| 5 | 3 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 4 | 1 | 4 | ||||||||
= | = | + | = | = | ⇒ | = | ⇒ 1 = 4 | ||||||||
| 6 | 3 + 3 | 3 | 3 | 3 | 6 | 6 | 6 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | ≠ | ||||
| 3 | ab | 3+ab |
( dla kolegi ICSP
.
Witam Basia, Eta, Godzio
.
Z ICSP się już chyba dzisiaj widziałem
.
| 3 | ||
Lewa strona > | ||
| 3 + bc |
| 3 | 9 | ||
≥ | ⇔ 1 > bc | ||
| 3 + bc | 10 |
| 3 | 9 | ||
≥ | ⇔ 1 > bc | ||
| 3+bc | 10 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Z nierówności Cauchyego Schwarza w formie Engela mamy | + | + | ≥ | |||
| 3+ab | 3+bc | 3+ac |
| 9 | 9 | |||
≥ | ⇔ 10 ≥ 9+ab+bc+ac ⇔ ab+ac+bc ≤ 1 = a2+b2+c2 ⇔ | |||
| 9+ab+bc+ac | 10 |
| 1 | ||
((a−b)2+(a−c)2+(b−c)2) ≥ 0 | ||
| 2 |