równania kwadratowe z parametrem
Kinga: x2−2(m−1)x+2m+1=0
mam taki problem że w 2 warunku wychodzą mi jakieś chore pierwiastki i trochę się gubię. Może
jest ktoś chętny pokazać mi jak się to liczy kro po kroku bo delta1 wyszła mi 2√61 a to
chyba źle
9 paź 21:08
Saizou : a co masz wyznaczyć względem parametru
9 paź 21:10
Kinga: dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków
9 paź 21:25
Saizou : Δ>0
x1*x2<0
9 paź 21:27
Kinga: to wiem pytam tylko ile WAM wyszła delta bo ja gdzieś chyba popełniłam błąd
9 paź 21:29
Aga1.: Δ=[(−2(m−1)]2−4(2m+1)=4(m2−2m+1)−4(2m+1)=
4(m2−2m+1−2m−1)=4m2−16m
Δ>0⇔4m(m−4)>0
9 paź 22:16