równanie
adaś:
mam taki problemik
Rozwiąż równanie:
nie wiem co omijam , proszę o pomoc
9 paź 21:00
Mati_gg9225535: na pewno jak mnożysz przez mianownik (2) równanie zapisujesz tak:
4x−x−1=0
co jest błędne bo ułamek działa jak nawias zatem powinno być
| | 1 | |
4x−(x−1)=0 a to daje 4x−x+1=0 i wychodzi − |
| |
| | 3 | |
9 paź 21:03
Andrzej: Zapewne mnożysz obie strony przez 2.
Powinieneś otrzymać 4x − (x−1) = 0
Domyślam się, że nie pamiętałeś o nawiasie.
9 paź 21:03
Saizou : 4x−(x−1)=0
4x−x+1=0
3x+1=0
3x=−1
9 paź 21:04
adaś: racja, dzięki Wam
9 paź 21:05
pomocy: 3x+1/2=0 stronami razy dwa
3x+1=0
3x=−1 podzielić przez trzy stronami
x=−1/3
9 paź 21:08
Eta:
Same "problemiki" ma nasz
adaś
9 paź 21:11