2 zadania
Wojciech : zad 1
napisz równanie okręgu o środku w punkcie S = (−2;4) stycznego do prostej o równaniu x= −3
zad2
oblicz odległość środka okręgu o równaniu (x−3)2 + (y+1)2 = 4 od środka odcinka AB, jeżeli A
= (8;12) i B = (−10;8).
9 paź 20:48
Basia:

ad.1
a i b znasz; a=.... b=..... ile?
jak myślisz jaki musi być promień r tego okręgu ?
jak już to wymyślisz podstaw do równania okręgu
9 paź 21:15
Basia:
ad.2
oblicz najpierw współrzędne środka odc.AB
nazwij ten środek np.P
jakie są współrzędne a i b środka okręgu S ?
a = ....
b =.....
potem policz |PS| (długość odcinka PS)
9 paź 21:17