rozwiaz rownanie. podaj krotnosc kazdego pierwiastka
maciej: rozwiaz rownanie. podaj krotnosc kazdego pierwiastka
jak mogę to policzyć x7−163=0
9 paź 20:23
maciej: przepraszam mialo byc x7−16x3
9 paź 20:24
Piotr:
x3 przed nawias
9 paź 20:25
maciej: i co dalej?
9 paź 20:25
Basia:
x3(x4−16)=0
x3(x2−4)(x2+4)=0
x3(x−2)(x+2)(x2+4)=0
dalej już wiesz ?
9 paź 20:25
Piotr:
w nawiasie skorzystaj ze wzoru skroconego mnozenia a2−b2 = (a−b)(a+b) dwa razy
9 paź 20:26
maciej: czyli bedzie x=0 trzykrotny x=−2 i x=2 jednokrotne?
9 paź 20:27
Piotr:
zgadza sie.
9 paź 20:28
maciej: dziekuje
9 paź 20:29