sprawdz ile wyrazow ciagu to liczby naturalne
hatka: witam prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie sposobu rozwiazania , poniewaz nauczyciel mial z tym
niezly problem a gdy juz metoda prob i bledow i dzieki znanej odpowiedzi z tylu ksiazki jakos
doszedl do konca to ciezko mi bylo zrozumiec rozwiazanie z kosmosu
| | 1 | |
sprawdz ile wyrazow ciagu an=− |
| n2+5n−12 to liczby naturalne |
| | 3 | |
9 paź 20:20
ICSP: Najpierw rozwiązuję nierówność a
n > 0
| 1 | |
| n2 − 5n + 12 < 0 ⇒ n ∊ (3 ; 12) |
| 3 | |
tak więc dla liczb n = 3 oraz n = 12 wartość będzie wynosiła 0. Czy 0 jest liczbą naturalną ?
Kwestia sporna.
Teraz ze zbioru liczb (3;12) wybieram te które są podzielne przez 3 :
6,9,
Tak więc
Odp to Dwa lub cztery wyrazy (zależy czy 0 to liczba naturalna czy nie. Ja uznaję ze nie jest
liczbą naturalną wiec dla mnie odp to 2)
9 paź 20:25
hatka: dzieki wielkie ! prosto skladnie i na temat a nie w szkole slyszę ' w domu probowalem ale jakos
nie moglem zrobic tego zadania , takze probujcie sami , poprawiajcie mnie"

w odpowiedzi jest cztery takze biora 0 jako liczbe naturalna.
a jeszze gdybys mogl napisac jak zrobic taki przyklad an=
60√n−1n
9 paź 20:33
ICSP: Polecenie takie samo jest ?
9 paź 20:36
hatka: tak
9 paź 20:37
ICSP: No to prosto :
D : n ≥ 1
dla n = 1 mamy liczbę 0 − według podręcznika jest ona naturalna więc pierwsza odp.
Teraz sprawdzam dla n > 1
Najpierw zauważam że Nie istnieje taka liczba naturalna aby wyrażenie
U
√n−1}{n} było naturalne wiec aby wyrażenie : U{60
√n−1{n} miało być naturalne muszą
zachodzić dwa warunki :
1
o n| 60
2
o √n−1 ∊ N
Z pierwszego warunku otrzymuję moich kandydatów :
n = 2 − spełnia drugi warunek

n = 3 − nie spełnia drugiego warunku
n = 4 − nie spełnia drugiego warunku
n = 5 − spełnia drugi warunek

n = 6 − nie spełnia drugiego warunku
n = 10 − spełnia drugi warunek

n = 12 − nie spełnia drugiego warunku
n = 15 − nie spełnia drugiego warunku
n = 20 − nie spełnia drugiego warunku
n = 30 − nie spełnia drugiego warunku
n = 60 − nie spełnia drugiego warunku
Odp 4
9 paź 20:43
hatka: pierwszy warunek to jaki bo chyba cos nie tak
9 paź 20:49
ICSP: 1o n | 60
9 paź 20:49
hatka: aaa 60n
9 paź 20:49
hatka: dziekuje za pomoc ! swietna strona i ludzie sluzacy pomoca
9 paź 20:51
ICSP: Chociaż odpowiedzi się zgadzają ?
9 paź 20:58
hatka: wszystko sie zgadza
9 paź 22:21