trójkąt
radek: raczej latwe zadanko
Oblicz sume tangensow katów ostrych trójkąta prostokatnego wiedząc, że stosunek pola tego
trójkąta do pola kwadratu, którego bokiem jest przeciwprostokatna danego trójkąta,wynosi
16
probowalem to tak zrobic zeby c=
√a2+b2
i potem wyliczyc z tego a lub b − ale jakos ciezko to wylaczyc − chyba sie nie da

pllx help me!
9 maj 18:49
Damian: | | 1 | |
tam jest |
| (stosunek pól) |
| | 6 | |
9 maj 18:57
imię lub nick: suma tangensów:
c
2=3ab
a
2+b
2=c
2
a
2+b
2=3ab
suma tangensów:
9 maj 19:00
radek: tak to jest stosunek pol przyrwnalem ten stoosunek do pol trojkata (w liczniku) i kwadratu (w
mianowniku)
9 maj 19:01
radek: hehe no w tym kierunku rozwiazywalem to zadanie ale jakos nie wychodzilo teraz wszystko jasne
thx
9 maj 19:03
Damian: Brawo

nie zdążyłem przed tobą imie ...
9 maj 19:06
imię lub nick: sorry że nie napisałem że pomagam
9 maj 19:08