wielomiany, grupowanie, rozkładanie
dyciaaaaa: Cześć wam wszystkim.
Mam problem z jednym zadanie znaczy liczę do pewnego momentu a potem nie wiem co z tym zrobić.
Otóż, rozłóż wielomian na czynniki metodą grupowania wyrazów:
W(x)=x4+2x3−x−2
Moje obliczenia:
W(x)=x(−1+x3)−2(−1+x3)
w(x)=(x+2)(−1+x3)
9 paź 20:18
ICSP: (x+2)(x3−13) = (x+2)(x−1)(x2+ x + 1)
ze wzoru a3 − b3
9 paź 20:19
dyciaaaaa: czyli mam sobie zawsze założyć że przy tym drugim czynniku znajduje się trzecia potęga?
9 paź 20:20
ICSP: 1 = 13 − To jest zrozumiałe.
inne przykłady z którymi możesz się spotkać to np:
8 = 23
27 = 33
64 = 43
itd.
9 paź 20:27
dyciaaaaa: a okey

dzięki już mi w innych wychodzi
9 paź 20:32