trygonometria
Pomocy : uzasadnij ze nie istnieje kat α, dla którego sin α = 1/3 i tg =1/2 . Wiecie jak to udowodnić ?
9 maj 18:47
kamil: | | sin | | 2 | |
tg= |
| z tego wychodzi ze cos= |
| |
| | cos | | 3 | |
ale korzystajac z jed. trygonometrycznej wychodzi inny wynik wiec jest to sprzecznoscia. wg
mnie jest to dobre rozwiazanie
9 maj 18:50
tim: Wg mnie również.
9 maj 18:52
Pomocy : dziękuje
9 maj 18:53
AS: założenie z gruntu fałszywe w obu przypadkach.
Z def. funkcji sin jest to stosunek przyprostokątnej przeciwległej przeciwprostokątnej
do tej przeciwprostokątnej.
Przyprostokątna jest zawsze mniejsza od przeciwprostokątnej,więc stosunek tych
dwóch wielkości musi być zawarty w przedziale <0,1>
tg jest stosunkiem dwóch przyprostokątnych trójkąta prostokątnego.
Ich stosunek może się wyrażać dowolną liczbą z przedziału <0,∞)
Dla tgα = 1/2 wystarczy zbudować trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej = 2*a
i drugiej przyprostokątnej = a.Wtedy tgα = a/(2*a) = 1/2
11 maj 10:25