zadanie
adaś:
Suma dwóch liczb całkowitych jest równa (−170). Dzieląc mniejszą z nich przez większą,
otrzymujemy iloraz (−7) i resztę 10. Co to za liczby ?
znalazłem rozwiązanie z taki układem równań, czy reszta 10 musi zawsze stać w miejscu y ? Można
prosić o jakieś wyjaśnienia odnośnie tego zadania?
x+y=−170
9 paź 19:22
Godzio:
x + y = − 170
x = −7y + 10
Jeżeli liczbę n, dzielimy przez k i otrzymujemy resztę r to taką liczbę możemy zapisać:
n = k * p + r gdzie p jest jakąś liczbą naturalną
np. Dzieląc 10 przez 4 otrzymamy resztę 2, wówczas:
10 = 4 * 2 + 2 Przy naszych oznaczeniach: n = 10, k = 4, p = 2, r = 2
9 paź 19:27
adaś: dzięki a może także być y = −7x + 10 ? Gdy powiemy sobie że y>x ?
9 paź 19:31
Godzio:
Tak
9 paź 19:33
adaś: dzięki
9 paź 19:36