Planimetria 5 zadań
Wojciech : zad 1
napisz równanie okręgu o środku w punkcie S = (−2;4) stycznego do prostej o równaniu x= −3
zad2
oblicz odległość środka okręgu o równaniu (x−3)2 + (y+1)2 = 4 od środka odcinka AB, jeżeli A
= (8;12) i B = (−10;8).
zad3
wyznacz punkty wspolne okregu (x+1)2+(y−2)2=4 z osiami układu współrzędnych
zad4
oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i 12.
zad5
podstawy trapezu równoramiennego mają długość 12 i 6. Oblicz pole i długość ramienia tego
trapezu, jeżeli jego przekatne przecinają się pod kątem prostym.
9 paź 19:20