wyprowadzenie prostego wzoru
sówka: proszę o wyprowadzenie wzoru na t z takiego wzoru:
s= Vt + at2/2
9 paź 19:19
Mati_gg9225535: wszystko jest dzielone przez 2 czy tylko at2?
9 paź 19:23
dero2005:
at
2 + 2Vt − 2s = 0 t>0
a = a
b = 2V
c = −2s
Δ = b
2 − 4ac
9 paź 19:24
Mati_gg9225535: otóż to
9 paź 19:25
sówka: dzięki
9 paź 19:25
pigor: .... np. tak : jest to wzór na drogę w ruchu jednostajnie zmiennym, no to
s=vt+12at2 /*2 ⇔
at2+2vt−2s=0 − równanie kwadratowe zupełne zmiennej t,
więc
| | s | |
a=0 ⇒ 2vt−2s=0 ⇒ 2vt=s ⇒ t= |
| − czas ruchu jednostajnego |
| | v | |
a≠0 ⇒ Δ=4v
2+8as= 4(v
2+2as) ⇒
√Δ= 2
√v2+2as i v
2+2as ≥0 ⇒
| | −2v±2√v2+2as | | v | | √v2+2as | |
⇒ t= |
| = − |
| ± |
| − czas ruchu zmiennego . ...  |
| | 2a | | a | | a | |
9 paź 19:39