matematykaszkolna.pl
. asdf: rysunek sinφ = π + α albo sinφ = 3π − (π − α) czym jest dokładne te φ? i czym się różni od małego (fi) = Φ
9 paź 19:17
asdf: 4 + 3i = (4,3) tak?
9 paź 19:19
Krzysiek: a czego Ty szukasz konkretnie? argumentu liczby zespolonej? jeżeli tak, to wtedy φ=π+α pytasz się czym jest φ a tak naprawdę nigdzie tego nie użyłeś emotka (na rysunku tego nie ma )
9 paź 19:22
asdf: rysunekArgument liczby zespolonej...czyli? jak mam takie coś: z = 1 − 2i, A = (1, −2) |z| = 1 + 4 = 5 Definicja: Argumentem liczby zespolonej z = a + bi nazywamy liczbę Φ spełniającą równania: 0≤φ(argument główny)≤2π Φ = φ + 2kπ Miara łukowa = Φ
 a 
cosΦ =

−−−> a = |z|*cosΦ
 |z| 
 b 
sinΦ =

−−−−−> b = |z|*sinΦ
 |z| 
z = a + bi = |z|cosΦ + i*|z|*sinΦ = |z|(cosΦ + isinΦ) i teraz mam takie coś, co w ogóle nie rozumiem: postać trygonometryczna

z = 1 − i = (1, −1) = 2 * (cos

+ i * sin

)
 4 4 
 1 π  
cosφ =

−−−−> cosφ = 2π −

=

<<< z kąd taki zapis?
 2 4 4 
 −1 
sinφ =

2 
ODNOSZĄC SIĘ DO RYSUNKU:
 1  
cosφ

<−−−−to rozumiem, ale z kąd się wzięło

2 4 
|z| = długość punktu z od punktu (0,0)
9 paź 19:39
asdf: dokładnie nei wiem czym jest ten ∡φ oraz ∡Φ Można mi to jakoś wytłumaczyć
9 paź 19:45
Godzio: z = 1 − i
 1 
cosφ =

2 
 1 
sinφ = −

2 
W której ćwiartce jest cosinus dodatni, a sinus ujemny ? Ano w IV, więc kąt φ musi być w czwartej ćwiartce
 π 1 
cos(

) =

− musimy pójść do IV ćwiarki, czyli:
 4 2 
 π 7 
cos(2π −

) = cos

π
 4 4 
9 paź 19:47
asdf: a już samo to, że punkt z = 1 − i znajduje się w 4 ćwiartce nie "uświadamia", że te kąty są w 4 ćwiartce? czym jest dokładnie ten kąt ∡φ oraz czym się różni od∡Φ
9 paź 19:50
asdf: i jeszcze mam pytanie: jak wygląda postać kartezjąńska liczby zespolonej? tak: (a,b) = a + bi?
9 paź 19:52
Godzio: Ten sposób co podałem to taki bezmyślny Widać to po rysunku, że w 4 emotka Argument główny (oznaczamy arg(z) ) to kąt między tym wektorkiem (tym "promieniem" co narysowałeś) a osią rzeczywistą (licząc przeciwnie do wskazówek zegara)
9 paź 19:55
Godzio: Tak
9 paź 19:56
Godzio: A kąt Φ to jak już troszkę teorii będziesz miał, bo to trochę więcej roboty (nie trudne emotka ) Jak będziemy liczyć np pierwiatki takiej liczby:
 φ 
63 + i wtedy naszym kątem będzie: Φ =

, w zależności od ilości pierwiastków
 6 
9 paź 19:58
asdf: rysunekok, czyli jak mam taki punkt: z = −2 + 3i = (−2,3) |z| = 4 + 9 = 13 można przyjąć, że |z| = r? czyli sinφ = sinφ(90 + α) = przechodzi w cofunkcje, znak dodatni (II ćwiartka) =
 3 
= +cos(α) =

13 
tak?
9 paź 20:06
asdf:
9 paź 20:15
asdf: ?
9 paź 20:15
Krzysiek: tak, dorysuj sobie trójkąt prostokątny (o przeciwprostokątnej 'r' ) a wtedy od razy widać,że:
 2 
sinα=

r 
 3 
cosα=

r 
r=|z|
9 paź 20:17
asdf: Ok . Dzięki emotka
9 paź 20:19