sinφ = π + α
albo
sinφ = 3π − (π − α)
czym jest dokładne te φ? i czym się różni od małego (fi) = Φ
(na rysunku tego nie ma )
Argument liczby zespolonej...czyli?
jak mam takie coś:
z = 1 − 2i, A = (1, −2)
|z| = √1 + 4 = √5
Definicja:
Argumentem liczby zespolonej z = a + bi nazywamy liczbę Φ spełniającą równania:
0≤φ(argument główny)≤2π
Φ = φ + 2kπ
Miara łukowa = Φ
| a | ||
cosΦ = | −−−> a = |z|*cosΦ | |
| |z| |
| b | ||
sinΦ = | −−−−−> b = |z|*sinΦ | |
| |z| |
| 7π | 7π | |||
z = 1 − i = (1, −1) = √2 * (cos | + i * sin | ) | ||
| 4 | 4 |
| 1 | π | 7π | ||||
cosφ = | −−−−> cosφ = 2π − | = | <<< z kąd taki zapis? | |||
| √2 | 4 | 4 |
| −1 | ||
sinφ = | ||
| √2 |
| 1 | 7π | |||
cosφ | <−−−−to rozumiem, ale z kąd się wzięło | ![]() | ||
| √2 | 4 |
Można mi to jakoś wytłumaczyć
| 1 | ||
cosφ = | ||
| √2 |
| 1 | ||
sinφ = − | ||
| √2 |
| π | 1 | |||
cos( | ) = | − musimy pójść do IV ćwiarki, czyli: | ||
| 4 | √2 |
| π | 7 | |||
cos(2π − | ) = cos | π | ||
| 4 | 4 |
Widać to po rysunku, że w 4
Argument główny (oznaczamy arg(z) ) to kąt między tym wektorkiem (tym "promieniem" co
narysowałeś) a osią rzeczywistą (licząc przeciwnie do wskazówek zegara)
)
Jak będziemy liczyć np pierwiatki takiej liczby:
| φ | ||
6√√3 + i wtedy naszym kątem będzie: Φ = | , w zależności od ilości pierwiastków | |
| 6 |
ok, czyli jak mam taki punkt:
z = −2 + 3i = (−2,3)
|z| = √4 + 9 = √13
można przyjąć, że |z| = r?
czyli sinφ = sinφ(90 + α) = przechodzi w cofunkcje, znak dodatni (II ćwiartka) =
| 3 | ||
= +cos(α) = | ||
| √13 |
?
| 2 | ||
sinα= | ||
| r |
| 3 | ||
cosα= | ||
| r |