Obliczyć pochodną
adi: Witam,
mam za zadanie wyznaczyć pochodną z funkcji: f(x,y,z)=3x
2y+2x/y−y
3z
2+2x−3y+4z+7 . Nie mam
pojęcia jak się do tego zabrać, będę wdzięczny za pomoc
9 paź 19:10
Aga1.: Po której zmiennej?
Jeśli po x, to y, z traktujesz jako parametr ( podobnie jak liczbę)
Np.
f(x,y,z)=3x2y+x2z−2x−y+z
f'x(x,y,z)=3*2xy+2xz−2−0+0.
9 paź 19:14
adi: Nie jest sprecyzowane w zadaniu, cóż zrobię po każdej po kolei w takim razie

Dzięki wielkie za pomoc

chciałbym tylko zapytać czy kiedy wychodzi mi już pierwsza część to
nie muszę dalej różniczkować? Wyrażę to w ten sposób: kiedy dochodzi już do
f'x(x,y,z)=3*2xy+2xz−2−0+0 to nie muszę już robić różniczki z 3*2xy itd?
9 paź 19:29
adi: I jeszcze pytanie o podstawową pewnie sprawę: jak zrobić pochodną z 2x/y?
9 paź 19:33