logarytmy
kim: Proszę o sprawdzenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że loga |
| = log |
| b. Podaj odpowiednie założenia. ( |
| jest oczywiście |
| | b | | a | | a | |
w podstawie logarytmu)

{a>0
{a≠0
{b>0
Po 15min walki z tutejszą wersją "Latex" stwierdziłam, że zrobię zdjęcie (żeby było czytelniej)
http://imageshack.us/a/img534/2843/dsc00005og.jpg
Pytam czy dobrze, bo w książce było to inaczej zrobione, mianowicie:
?
9 paź 19:08
PuRXUTM: skąd Ci się wzięło nagle to −1 w wykładniku potęgi ?
9 paź 19:12
PuRXUTM: wiem już jak to zrobić tym sposobem, spróbuje to przepisać
9 paź 19:16
Eta:
Można tak:
L= log
a1−log
ab= −log
ab
| | logab | | logab | |
P= |
| = |
| = −logab |
| | loga−1 | | −1 | |
L=P
9 paź 19:19
kim: bo chciałam żeby w mianowniku mi się zredukowało.
według wzoru: logaan = n
9 paź 19:19
Eta:
poprawiam chochlika
9 paź 19:20
9 paź 19:22
9 paź 19:23
Eta:
| | 1 | |
Skoro znasz taki wzór : logam(bm}= |
| *m*logab |
| | n | |
| | loga−1(b−1) | |
L=logab−1= |
| = −logab= loga−1b= log1ab=P |
| | loga−1a | |
9 paź 19:26
PuRXUTM: chyba tam przy podstawie logarytmu w wykładniku ma być n
9 paź 19:28
Eta:
Echh te chochliki
9 paź 19:28
Eta:
Nie "chyba" , tylko taaak
9 paź 19:29
PuRXUTM: przepraszam za brak zdecydowania ale jak bym napisał taaak a by było dobrze to bym dostał
niezłą ciętą ripostę od Ciebie
9 paź 19:30
kim: dzięki dzięki ; ))
więc jednak nie trzeba tego robić tym "brzydkim" sposobem podanym w książce?!

a założenia mam dobre?! :c
9 paź 19:34
PuRXUTM: ten sposób z książki jest fajny i krótszy
9 paź 19:35
Eta:
wszystko ok
9 paź 19:35
PuRXUTM: jeszcze ma być b≠0 bo masz w liczniku
9 paź 19:36