matma
justynka: Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem an=−4n²+2n+5.
9 maj 18:35
Siakalaka : jaki jest to ciąg

okreslono to jako arytmetyczny czy jako geometryczny

czy nie jest to okreslone
9 maj 18:37
Damian: O to samo chciałem zapytac
9 maj 18:37
justynka: nie jest określone
9 maj 18:38
Damian: POMAGAM
9 maj 18:38
Damian: a
n+1 = −4(n+1)
2 + 2(n+1) + 5
=−4(n
2 +2n +1) +2n +7 =
−4n
2 −6n +3
a
n+1 − a
n = −4n
2 −6n +3 − (−4n
2 + 2n +5) =
−4n
2 −6n +3 +4n
2 −2n −5=
−8n −2
−8n−2 <0

−8n < 2
Wiec dla n∊ N ciąg jest malejący
9 maj 18:48
Bogdan:
Dobry wieczór.
Damianie, wystarczyło w tym miejscu zakończyć analizę: −8n−2 < 0, bo
to jest wynik badanej różnicy: an+1 − an.
Chodziło o ustalenie znaku tej różnicy, a nie o wyznaczenie obszaru dla n.
9 maj 18:58
Damian: Rozumiem

Dziekuje za poprawienie
9 maj 18:59
Damian: czyli na maturze wystarczy skończyć na nierówności tej co Pan podał
9 maj 19:01