dzielenie wielomianów z dwoma parametrami
mariusz: pomóżcie podzielić wielomiany (x4+bx3 +2x2+ax+1):(x+1)2
9 paź 18:56
Aga1.: Zapisz (x+1)2=x2+2x+1
9 paź 19:00
mariusz: tyle to wiem, ale później myli mi się w obliczeniach
9 paź 19:07
9 paź 19:08
mariusz: problem w tym, że potrzebny jest mi wynik bo chce sprawdzić, czy dobrze zrobiłem, jeżeli nie
możecie tego tutaj rozpisać to proszę chociaż o wynik
9 paź 22:04
Basia: podaj swój; sprawdzę
9 paź 22:05
mariusz: wychodzi mi x2 +x(b−2)−(2b−5) i do tego reszta x(a+3b−8)+2b−4
9 paź 22:37
mariusz: w zadaniu chodzi o to dla jakich parametrów a i b wielomiany dzielą się bez reszty
9 paź 22:39
PuRXUTM: mi wyszło x2+1 i reszta bx3−2x3+ax−2x
9 paź 22:42
mariusz: podaj jakiegoś screena z rozwiązania albo spróbuj to jakoś tu wpisać
9 paź 22:43
PuRXUTM: no i bx3−2x3+ax−2x=0 bo wtedy wielomiany dzielą się bez reszty
x3(b−2)+x(a−2)=0 ⇔b=2 ∧a=2
9 paź 22:43
PuRXUTM: dobra spróbuje to wpisać linijkami
9 paź 22:44
ICSP: dzielenie jest tutaj chyba najgorszym możliwym sposobem rozwiązania
9 paź 22:46
mariusz: niestety muszę to podzielić
9 paź 22:47
PuRXUTM: x
2 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x
4+bx
3+2x
2+ax+1):(x
2+2x+1)
− x
4−2x
3−x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
bx
3−2x
3 +x
2+ax+1
−x
2−2x−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
bx
3−2x
3+ax−2x
a dalej to już wiesz mam nadzieje że jakoś zrozumiesz mój zapis
9 paź 22:48
PuRXUTM: ICSP dlaczego ? akurat w tym przypadku nieźle wychodzi
9 paź 22:49
ICSP: łatwo jest się pomylić.
Na pewno łatwiej jest mnożyć niż dzielić.
9 paź 22:50
mariusz: wielkie dzięki
9 paź 22:53