rozwiąż nierówność
infii: log22 x<9
9 paź 18:52
Eta:
założenie x >0
ze wzoru a
2−b
2= (a−b)(a+b)
(log
2x−3)(log
2x+3)<0 ⇒ log
2x€ ( −3,3)
to log
2x >−3 i log
2x <3
x> 2
−3 i x< 2
3
| | 1 | | 1 | |
x> |
| i x< 8 ⇒ x€ ( |
| , 8) |
| | 8 | | 8 | |
9 paź 19:01
infii: Jeszcze takie coś
Dla jakich x liczby log3(2x + 1), log3(2x − 1−1), log31 tworzą w podanej kolejności,
ciąg arytmetyczny. Wyznacz różnicę tego ciągu.
9 paź 19:42
infii: utknąłem przy 22(x−1)−2*2x−1+1=2x+1
9 paź 19:56
pigor: ... lub np. tak : z monotoniczności funkcji y=log
2x i
x>0
log22x< 9 ⇔ |log
2x|< 3 ⇔ −3< log
2x< 3 ⇔ 2
−3< x< 2
3 ⇔
⇔
18< x <8 ⇔
x∊(18; 8) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... z własności funkcji y=2
x i działań na potęgach np. tak
22(x−1)−2* 2x−1+1= 2x+1 /* 2
2 i
x∊R ⇔ 2
2x− 4*2
x−4*2
x= 0 ⇔
⇔ 2
x(2
x−8)=0 ⇔ 2
x= 8 ⇔
x= 3 . ...
9 paź 20:11