równania
Kika: Rozwiąż równania :
4−2√2x = 6√18
3x− √2 = 2− √2x
9 paź 18:47
dero2005:
4−2
√2x = 6
√18
−2
√2x = 6
√18−4
| | 6√18−4 | | √2 | | 6√36−4√2 | | 36−4√2 | |
x = |
| * |
| = |
| = |
| = 9−√2 |
| | 2√2 | | √2 | | 4 | | 4 | |
9 paź 19:37
dero2005:
pomyłka
| | 6√18−4 | | √2 | | 6√36−4√2 | | −4(√2−9) | |
x = |
| * |
| = |
| = |
| = √2−9 |
| | −2√2 | | √2 | | −4 | | −4 | |
9 paź 19:42
pigor: ...
b)
3x−√2= 2−√2x ⇔ 3x+
√2x= 2+
√2 ⇔ x(3+
√2)= 2+
√2 /*(3−
√2) ⇔
⇔ x(9−2)= (2+
√2)(3−
√2) ⇔ 7x= 6+
√2−2 ⇔ 7x=4−
√2 ⇔
x=17(4−√2) ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a)
4−2√2x=6√18 /:2 ⇔ 2−3
√9*2=
√2x /*
√2 ⇔
√2(2−9
√2)= 2x ⇔
⇔ 2
√2−9*2= 2x /:2 ⇔
x=√2−9 . ...
9 paź 19:52