zadanie
adaś:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 12. Jeżeli przestawimy cyfry tej liczby, tzn. zamienimy
je miejscami, to otrzymamy liczbę o 18 mniejszą. Co to za liczba ?
mój pomysł:
10a+b ←dowolna liczba dwucyfrowa
układ równań
10a+b=12
10b+a=10a+b −18
dobrze?
9 paź 18:39
PuRXUTM: Źle
9 paź 18:47
krystek: Wczoraj dałes to zadanie!
suma cyfr :a+b a liczba to 10*a+1*b
9 paź 18:48
PuRXUTM: 10a+b − liczba dwucyfrowa przed przestawieniem
10b+a − liczba dwucyfrowa po przestawieniu
układ równań
a+b=12
10a+b=10b+a+18
dokończ
9 paź 18:49
adaś: dlaczego właśnie +18 ,przecież ma być mniejsza
9 paź 18:51
krystek: Aby były równe do mniejszej dodajesz 18
9 paź 18:52
PuRXUTM: ale żebym mógł napisać znak równość to muszę tamtej " dodać" to 18 bo inaczej bym nie mógł
zapisać znaku równości
9 paź 18:53
adaś:
mam zadanie.
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 13. Jeżeli przestawimy cyfry tej liczby, tzn. zamienimy
je miejscami, to otrzymamy liczbę o 9 większą. Co to za liczba ?
układ ma być taki
a+b=13
10a+b+9=10b+a
jak jest różnica w taki razie pomiędzy tym zadaniem tutaj a tym które podałem powyżej
9 paź 18:56
PuRXUTM: inne dane

to jest przecież to samo
9 paź 18:58
Aga1.: Opisz,która jest która, pamiętaj,że dodajesz do mniejszej, aby były równe.
9 paź 18:59
adaś: tam jest mniejszą a tu jest większą , a układy prawie takie same ,o co chodzi?
9 paź 19:00
PuRXUTM: to trzeba po prostu zrozumieć a nie robić schematycznie, tak się nie da w matematyce
9 paź 19:01
adaś: no to jak to zrozumieć , możesz powiedzieć ?
9 paź 19:02
PuRXUTM: hmm, nauczycielem nie jestem i nie mam do tego predyspozycji ale coś spróbuje ci wytłumaczyć

np. liczba x jest większa od liczby y o 5
czyli zapisujemy x=y+5 żeby była równość
podstawmy sobie za x=8 a za y=3
teraz liczba 8 jest większa od liczby 3 o 5
czyli 8=3+5
9 paź 19:06
adaś: dzięki, coś niby rozumiem, czyli jakie mogę liczby a i b podstawić aby się równość
10a+b=10b+a+18
zgadzała?
9 paź 19:11
adaś: ?
9 paź 19:18
PuRXUTM: masz rozwiązać układ równań który Ci podałem wyżej − umiesz ?
9 paź 19:25
adaś: umiem , ale możesz odpowiedzieć na moje przedostanie pytanie ?
9 paź 19:27
adaś: ?
9 paź 19:33
PuRXUTM: no ja właśnie na to pytanie odpowiedziałem układ równań da Ci te liczby ja tylko tamten
przykład tak sobie podałem żebyś zrozumiał ale tak się nie rozwiązuje bo przy skomplikowanym
zadaniu mógłbyś sobie liczby do końca życia podstawiać i byś rozwiązania nie dostał
9 paź 19:33
adaś: no to ja nadal tego w takim razie nie rozumiem
9 paź 19:35
adaś: nie rozumiem dlaczego jak mam w treści mniejszą , to piszę +18, a jak mam w treści większa to
także piszę +9
9 paź 19:36
PuRXUTM: popatrz czy po tej samej stronie piszesz +18 +9, przenieś na jedną stronę to może zrozumiesz,
tak jak już wcześniej mówiłem nie da się robić wszystkiego w matematyce schematycznie trzeba
też myśleć
9 paź 19:38
adaś:
zadanie 9 paź 18:39 , co mam przenieść na jedną stronę ?
9 paź 19:41
PuRXUTM: 10a+b=10b+a+18 Pierwsze zadanie
10a+b+9=10b+a Drugie zadanie
teraz przenieś np. 18 na lewą stronę i będziesz miał −18 a w drugim +9
nie wiem jak mam Tobie to prościej wytłumaczyć. Już tracę cierpliwość
9 paź 19:45
adaś:
"ale żebym mógł napisać znak równość to muszę tamtej " dodać" to 18 bo inaczej bym nie mógł
zapisać znaku równości" Dlaczego nie mógłbyś zapisać znaku nierówności ?
9 paź 19:58
adaś: *równości
9 paź 19:59
adaś: nic z tego nie czaje, z treści bym zapisał tak jak 9 paź 18:39 ,jest to zapisane że" otrzymamy
liczbę o 18 mniejszą"
9 paź 20:02
PuRXUTM: no bo to wtedy się nie równa

− tak najprościej mówiąc
9 paź 21:40