rownanie (funkcje wymierne)
kaktus : rownanie moglbym prosic o pomoc ?
3x−7 + 2x−8 = 0
9 paź 18:14
Basia:
jakie będą założenia ?
9 paź 18:18
krystek: mnożysz przez wspólny mianownik: zał x−7≠0 i x−8≠0 3(x−8)+2(x−7)=0
9 paź 18:18
M.: D=R−(7,8)
3x−7 +
2x−8 = 0
3x−7 = −
2x−8
3(x−8) = −2(x−7)
3x−24= −2x+14
3x+2x=14+24
5x=38 / :5
x=7,6 ∊D
Nie wiem czy dobrze, ale tak mi sie wydaje
9 paź 18:25
kaktus :
| 3(x−7) | | 2(x−8) | | 3(x−7) + 2 (x−8) | |
| + |
| = |
| |
| (x−7)(x−8) | | (x−7)(x−8) | | (x−7)(x−8 ) | |
= licznik wymnazam po kolei , a co z mianownikiem

?
aha , a kiedy musza byc podawane zalozenia ? napewno przy wyznaczaniu dziedziny i kiedy
jescze

? prosze o pomoc
9 paź 18:26
Aga1.: Zawsze gdy niewiadoma jest w mianowniku, gdy niewiadoma jest pod znakiem pierwiastka parzystego
stopnia i wiele innych
9 paź 18:29
Basia:
1. zawsze piszesz założenia, bo może się okazać, że licznik przyjmuje wartość 0 i niby jest
rozwiązanie, ale ono nie należy do dziedziny na przykład równanie
| x−2 | |
| =0 nie ma rozwiązania |
| x2−4 | |
2. pomnóż teraz obustronnie przez (x−7)(x−8)
albo od razu napisz
3(x−7)+2(x−8)=0
bo przecież wiadomo, że: ułamek=0 ⇔ jego licznik=0
9 paź 18:30
kaktus : Dziekuje wam
9 paź 18:34