Dwaj murarze maja wykonać prace wspólną przez 30dni.Po 6 tygodniach wspolnej pracy jeden z nich
z zachorował,a drugi skończył sam w ciągu 40dni.W jakim czasie całą prace wykonałby każdy z
murarzy,gdyby pracował samodzielnie
?
(Na pewno po sześciu dniach.)
| 1 | ||
Murarze pracując razem w ciągu jednego dnia wykonają | pracy. | |
| 30 |
| 1 | ||
dnia wykona | pracy. | |
| x |
| 6 | 1 | |||
Przez 6 dni wykonali | = | całej pracy | ||
| 30 | 5 |
| 4 | ||
Pozostało do wykonania | pracy | |
| 5 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | ||||
| x | y | 30 |
| 40 | 4 | ||
= | |||
| y | 5 |
Tylko kilka dni mnie nie było. Dzisiaj będę zaglądać co jakiś czas.
?
PS.Nie lubie tego typu zadań z treścią ....
(to bez sensu byłoby) , a
więc
niech x,y= ? − szukana liczba dni samodzielnej pracy każdego z murarzy, to warunki
zadania opisuje układ 2 równań , gdzie pierwsze z nich to suma wydajności ich wspólnej
pracy, a drugie suma wykonanej samodzielnie pracy przez nich , czyli np. taki :
1x+1y= 130 /*(−6) i 6*1x+40*1y= 1 i /+stronami ⇔
⇔ 34y= 45 i 1x= 130−1y ⇔
⇔ 1y= 25*17 i 1x= 130− 285 ⇔ y=42,5 dni , a dalej policz
sobie x samodzielnie, bo chyba dane sam wymyśliłeś no to pomęcz się . ...