z treścią
Damian: Cena wypożyczenia autokaru na wycieczkę klasy II do Warszawy wynosi 1200zl.Gdyby 4 uczniów nie
pojechało na wycieczkę kto każdy z uczniów płaciłby 0 10zł więcej.Ile osób liczy ta klasa
9 paź 17:23
Aga1.: x− liczba uczniów w klasie
y− koszt wycieczki przypadający na jednego ucznia
x*y=1200
(x−4)*(y+10)=1200
Oblicz x.
9 paź 17:59
Damian: Dzieki
9 paź 18:03
Damian: Wyszło mi x=50 i y=24
Ale sprawdzenie mi sie nie zgadza....
10 paź 17:01
pigor: ... lub równaniem np. tak : niech
x=? − szukana liczba uczniów klasy (
x>4),
to
| 1200 | | 1200 | |
| = |
| +10]] /* x(x−4) ⇔ 1200x=1200x−1200*4+10x(x−4) ⇔ |
| x−4 | | x | |
| | 4+44 | |
⇔ x2−4x−480= 0 i Δ=16+4*16*30= 16*121 ⇒ √Δ= 44 i x= |
| = 24, |
| | 2 | |
czyli odp. klasa liczyła
24 uczniów . ...
10 paź 17:10
Aga1.: bo x=24 −−liczba uczniów
y=50zł
10 paź 17:14
Damian: oki,dzia
10 paź 17:27