zadanie
zosia: wpłacono 500 zł na lokatę dwuletnią, przy rocznej stopie 6% i kapitalizacji co pół roku. Ile
wynosi stan konta po 2 latach
9 maj 18:33
tim: | | oprocentowanie roczne100 | |
Kk = Kwotap* (1 + |
| )m * n |
| | n | |
Gdzie n − ilość okresów w roku
m − ilość lat.
9 maj 18:48
zosia: dzieki za wzór ale nie wychodzi mi

mam 4 odpowiedzi:
a) 500*(1,12)
2
b) 500*(1,06)
2
c) 500*(1,06)
4
d) 500*(1,03)
4
nawet po ich przeliczeniu wyniki mi się nie zgadzają:(
9 maj 18:55
tim: Jak to nie? Sprawd.
9 maj 18:56
zosia: k
k=500*(1+
6100*
12)*4
k
k=500*(1+
3100)*4
k
k=500*
103100*4
k
k=5*103*4
k
k=2060
taki wynik mi wyszedł, chyba że4 mam gdzieś błąd w obliczeniach
9 maj 19:10
tim: Tam jest do potęgi (m * n)
9 maj 19:11
zosia: aaa tutaj mam błąd

thx liczę od nowa
9 maj 19:12
zosia: dzięki już mam poprawny wynik
9 maj 19:13
Agata: Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadań
zad1. Obliczyć wartość 18000 zł po 20 latach, jeżeli w tym okresie zmieniała się stopa
procentowa następująco: 1) przez pierwsze 28 kwartałów obowiązywała stopa 6,5% w skali roku 2)
przez następne 11 półroczy 2% kwartalnie 3) przez pozostały okres 3% w skali półrocza.
Kapitalizacja odsetek w omawianym okresie odbywa się półrocznie z góry.
zad2. Obliczyć wartość wkładów oszczędnościowych jeżeli wpłaty w wysokości 300 zł dokonano na
początku każdego miesiąca przez 17 lat. W omawianym okresie kapitalizacja odsetek odbywa się
raz w roku, a roczna stopa procentowa wynosi 5,65%.
zad3. Obliczyć średnią stopę procentową miesięczną, jeżeli w okresie 11 lat zmieniała się
stopa procentowa następująco: 1) przez pierwsze 3 lata obowiązywała stopa procentowa wynosząca
7% w skali roku 2) przez następne 3 półrocza 2,2% półrocznie 3) przez pozostały okres 1,5%
kwartalnie Zastosuj kapitalizację z dołu w całym okresie.
Bardzo proszę pomóżcie
26 cze 09:04
sylwia gdańsk: to przeciez tylko wzory poitrzeba
26 cze 09:38