Dla jakiej wartosci parametru, dla jakiego a
d4mian: 1) Dla jakich wartości parametru |2x−1|=m parabola ma
a) 0 rozwiązań
b) 2 rozwiązania
2) Dla jakich a spełniona jest nierówność
a3 > a5
9 paź 17:13
Mila: Popraw treść (1) , nie widzę paraboli.
2)
a3−a5>0⇔a3*(1−a2)>0⇔a3(1−x)(1+x)>0 dalej sam rozwiąż.
9 paź 17:17
Mateusz:
Miało byc chyba |2x
2−1| narysuj te funkcje i rozwaz przypadki dla a) i b) kiedy to równanie ma
rozwiązania
2) Zastanów się jakie muszą być podstawy a konkretnie zaleznosc między nimi
9 paź 17:18
d4mian: A więc:
1) Dla jakich wartości parametru |2x
2−1|=m parabola ma
a) 0 rozwiązań
b) 2 rozwiązania
1)Rysunek:
http://m01i.img-up.net/rys75c4.jpg
no to wg rysunku 2 rozw od <0,1)v(1,
∞)
0 dla m <0
dobrze?
2) a
3(1−x)(1+x)>0
a= 0 v x = 1 v x = −1 > 0
więc x = 1
?
9 paź 17:58
Mila:

1)
a)dla m<0 zero rozwiązań
b) Dla m=0 dwa rozwiązania (przecięcie wykresu w dwóch punktach)
dla m>1 dwa rozwiązania
( dla m∊(0,1) 4 rozwiązania, dla m=1 są 3 rozwiązania)
2) napisz w jakich przedziałach
9 paź 18:11
Aga1.: 1) rysunek dobrze, ale pierwszą część odpowiedzi trzeba poprawić
Równanie ma 2 rozwiązania dla m∊{0}U(1,∞)
9 paź 18:11
d4mian: 2) przedziały a∊ (1,
∞)
9 paź 18:21
d4mian: dobry przedział?
9 paź 21:34
Mila:

a
3(1−a)(1+a)>0⇔a∊(−
∞;−1)∪(0;1)
W poście 17:17 była litrówka ( było x zamiast a)
9 paź 22:03