asdf: x
4 − 16 = (x
2 − 4)(x + 4)
m = 4, m = −4
Jak tak podstawisz, skrócisz mianownik z licznikiem. Nie jestem pewien jedynie dla m = −4,
ponieważ dla m = 4, x ∊ R, dla m = −4 jest już inna sytuacja, dlatego −4 nie bierz tak
poważnie

Fajnie jakby ktoś dodał stosowny komentarz
ICSP: | | (x2 − 4)(x2 + 4) | |
f(x) = |
| − będzie funkcją kwadratową gdy : albo x2 +4 podzieli |
| | x2 + m | |
się przez x
2 + m bez reszty.
Pytanie dla jakich m to zajdzie ? Oczywiście dla m = 4
Pozostaje jeszcze problem bo jeżeli m = −4 to D : x ∊ R\{−2;2} − więc powstanie nam funkcja
kwadratowa : f(x) = x
2 + 4 o dziedzinie : x ∊ R\{−2;2} i nie wiem jak to potraktować.