zbadaj monotomicznośc ciągu
marta :
witam proszę o sprawdzenie tego zadania
an= − 2n+3
an+1=− (n+1)+3=2n−2+3= − n+1
an+1−an=−2n+1−(−2n+3)=−2n+1+2n−3=−2<0 ciąg malejący
9 paź 16:53
ICSP: an = −2n + 3 czy an = −n + 3 ?
9 paź 16:54
marta : liczba musi być dodatnia żeby módz rozwiązać czy tak

?
9 paź 16:56
marta : ICSP: gdzie jestes
9 paź 16:58
ICSP: po prostu nie rozumiem twojego rozwiązania
a
n = −2n + 3
a
n+1 = −(n+1) + 3 // gdzie się podziała 2

Albo jej tam nie było od początku, albo masz
źle wyliczony a
n+1
9 paź 17:00
marta : stoję w miejscu niech mi ktos pomoże
9 paź 17:02
marta : an+1=− (n+1)+3=2n−2+3= − 2n+1
an+1−an=−2n+1−(−2n+3)=−2n+1+2n−3=−2<0 ciąg malejący
zjadłam 2
9 paź 17:05
ICSP: an = −2n + 3
an+1 = −2(n+1) + 3 = −2n − 2 + 3 = −2n + 1
teraz jest poprawny zapis.
różnica policzona dobrze.
9 paź 17:07
marta : a teraz dobrze masz rację zjadłam 2 ale przez przypadek
9 paź 17:07
marta : ICSP: sory ale klawiatura mi się psoci albo ja nie dokładnie napisałam czyli moje zadanie
wyjdzie tak − 2
9 paź 17:13
marta : na drugi raz będę pisała dokładniej
9 paź 17:15
marta : −2<0 ciąg malejący
9 paź 17:35
9 paź 17:39
9 paź 17:40
asdf: an = −2n + 3
an + 1 = −2(n + 1) + 3 = −2n − 2 + 3 = −2n + 1
an +1 − an = r = −2n + 1 −(−2n + 3) = −2n + 1 + 2n − 3 = −2,
r = −2
r < 0
c. malejący
9 paź 17:41
9 paź 17:42
Mateusz:
marta a nie lepiej zauwazyc pewną analogię niz męczyc się z wyliczeniami typu a
n+1 ty
masz funkcję f(n)=−2n+3 ciag tez jest funkcją której dziedziną jest zbior liczb naturalnych a
my tu mamy nic innego jak funkcję liniowa ktorej dziedziną jest włąsnie wspomniany przeze
mnie zbiór a funkcja liniowa jest malejaca gdy a<0 u nas a=−2 wiec funkcja jest malejąca czyli
ciąg jest malejący
9 paź 17:43
marta : czyli mam dobrze dzięki az sprawdzenie
9 paź 17:43