Wielomiany
Ms.Ocean: Dla jakich wartości a i b wielomiany W i P sa równe, jeżeli W(x) = (3ax−2)(x2+2b),
P(x)= −6x3−2x2+36x+12. Rozłóż wielomian W na czynniki liniowe.
Mógłby mi to to ktoś jasn rozpisać jak to zrobić ...
9 maj 18:22
kamil: 1) wymnoz wielomian W(x)
2) porownaj wspolczynniki przy tych samych potegach− kiedy wielomiany sa rowne?
9 maj 18:24
Ms.Ocean: ale jak wymnożyć W(x) ?
bedzie 3ax3 + 6abx − 2x2 − 4b ?
A wielomiany sa równe kiedy odpowiednie współczunniki przy odpowiednich potegach są równe
9 maj 18:31
Siakalaka : Zgadza sie
9 maj 18:34
kamil: dokladnie tak.teraz przyrownaj odpowiednie wspolczynniki i uklad rownan
9 maj 18:35
Ms.Ocean: no ale co z tymi wartościami a i b ?
9 maj 18:35
Siakalaka : nie wazne sa ich wartosci operujesz na literkach...
9 maj 18:36
Ms.Ocean: no ale jak ... te przy 3 potędze i te przy drugiej i co dalej ?
3ax3 + 6abx − 2x2 − 4b
−6x3 + 36x − 2x2 + 12
9 maj 18:38
kamil: dam Ci taki przyklad
P(x)=ax3+cx2+abx+2
Q(x)=x3+2x+2
teraz porownuje wspolczynniki przy odpowiednich potegach
przy x3 mam: od P(x) −−a od Q(X)=1 . przyrownuje je wiec a=1
przy x2 mam; od P(x)−−c od Q(x)=0. przyrownuje je wiec c=0
przy x mam od P9x)−−− ab od Q(x)=2 przyrownuje je ab=2 ale wiem z poprzednich wyliczen ze
a=1 wiec b=2
9 maj 18:41
kamil: dam Ci taki przyklad
P(x)=ax3+cx2+abx+2
Q(x)=x3+2x+2
teraz porownuje wspolczynniki przy odpowiednich potegach
przy x3 mam: od P(x) −−a od Q(X)=1 . przyrownuje je wiec a=1
przy x2 mam; od P(x)−−c od Q(x)=0. przyrownuje je wiec c=0
przy x mam od P9x)−−− ab od Q(x)=2 przyrownuje je ab=2 ale wiem z poprzednich wyliczen ze
a=1 wiec b=2
9 maj 18:41
Ms.Ocean: Czyli u mnie a= −2 i b= 2 ?
9 maj 18:45
kamil: a=−2 ale b jest inne. zrob to jeszcze raz
9 maj 18:51
Ms.Ocean: b jest 3 ?
9 maj 18:53
kamil: dokladnie
9 maj 18:55
Ms.Ocean: ...


a co z tymi czynnikami liniowymi ... ? podstawic za a i b i co dalej ?
9 maj 18:57
Ms.Ocean: W(x) = (3 * (−2)x − 2)(x2 + 2 * 3) = (−6x − 2)(x2 +6)
9 maj 19:03
Ms.Ocean: dobrze to robie ?
9 maj 19:03
Ms.Ocean: jak rozłożyc ten peirwszy nawias bo ten drugi to bedzie (x + √6)(x − √6) bo √6 * √6
daje 6 ... ale co z tym pierwszym ?
9 maj 19:10