Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt
ania: Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt, którego boki pozostają w stosunku 39:25. Wysokości
różnych ścian bocznych poprowadzone na krawędzie podstawy ostrosłupa są równe 60 cm i 52 cm.
Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
Bardzo proszę o rozwiązanie wraz z rysunkiem, nie widzę po prostu pewnych zalezności
9 paź 16:26
Mila:

a=39x
b=25x, gdzie x− wspólna miara
h
a=52
h
b=60
k
2=60
2+(12,5x)
2
k
2=52
2+(19,5x)
2
60
2+(12,5x)
2=52
2+(19,5x)
2
po rozwiązaniu x=2
a=78
b=50
k
2=60
2+25
2
k
2=4225
k=65
( lub k
2=52
2+39
2 ⇔ k
2=2704+1521=4225
⇔k=65)
9 paź 17:50
ania: dzięki wielkie
9 paź 17:54