Obliczenia pH
Monika: Bardzo proszę o rozwiązania do tych zadań

1. Oblicz stężenie kationów wodorowych i anionów wodorotlenowych w roztworach:
a) pH = 2,
b) pH = 6,
c) pH = 8,
d) pH = 12.
2. Jakie jest pH roztworu kwasu azotowego (V) o stężeniu 0,01 mol/dm3.
3. Jakie jest pH roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,1 mol/dm3?
4. Jakie jest pH roztworu wodorotlenku magnezu o stężeniu 0,001 mol/dm3?
Należy przyjąć, że stopień dysocjacji Mg(OH)2 w tym roztworze wynosi 55% (α=0,55).
5. Jakie jest pH roztworu wodorotlenku amonu o stężeniu 0,1 mol dm3? Wartość stałej dysocjacji
NH4OH wynosi 1,79*10
−5.
Z góry bardzo dziękuję