asdf: przykładowe sprzężenie:
musisz pozbyć się wartości urojonej w mianowniku korzystając ze wzoru: a
2 − b
2 = (a + b)(a −
b)
Co to da?
i
2 = −1
| (3 + 2i)(4 − 2i) | |
| |
| (4 + 2i)(4 − 2i) | |
korzystając ze wzoru na różnicę kwadratów otrzymujemy:
| (3 + 2i)(4 − 2i) | |
| |
| 16 − 4i2 | |
wymnarzamy mianownik:
(3 + 2i)(4 − 2i) = 12 − 6i + 8i − 4i
2
podstawiamy i
2 = −1
| 12 − 6i + 8i − 4i2 | | 12 + 2i − 4i2 | |
| = |
| = U{12 + 2i + 4}{16 |
| 16 − 4i2 | | 16 − 4i2 | |
+ 4} =
| | 8 | | i | |
para tych iczb to |
| oraz |
| , czyli: |
| | 10 | | 10 | |
z = (a,b) = a + bi, więc:
| | 8 | | i | | 4 | | 1 | |
z = |
| + |
| = ( |
| , |
| ) |
| | 10 | | 10 | | 5 | | 10 | |
sprawdzi to ktoś ewentualnie? (pierwszy raz to robię)