oblicz
maturzystka: (√4−√15 − √4+√15)2
9 paź 16:04
maturzystka: nie mam żadnego pomysłu
9 paź 16:05
PuRXUTM: (
√4−√15−
√4+√15)
2=(
√4−√15)
2 −2*
√4−√15√4+√15+(
√4+√15)
2
to wykorzystanie wzoru skróconego mnożenia − spróbuj dalej sama i napisz ile Ci wyszło
9 paź 16:09
Mila: (a−b)2=a2−2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
=4−√15−2 √(4−√15)*(4+√15) +4+√15=?
dokończ
9 paź 16:10
maturzystka: (√4−√15)2 −2*√4−√15√4+√15+(√4+√15)2
9 paź 16:15
maturzystka: chwilkę ...
9 paź 16:15
maturzystka: = 4 − p{15)− 2*(√42−√15)2 + 4+ √15 = 8 − 2(4−√15)=8−8+2√15 = 2√15
9 paź 16:17
Piotr:
pod pierwiastkiem masz wzor skroconego mnozenia (a−b)(a+b) = a2 − b2
9 paź 16:19
PuRXUTM: źle

napiszę Ci rozwiązanie a Ty spróbuj znaleźć błąd
9 paź 16:19
PuRXUTM: (√4−√15)−√4+√15)2=(√4−√15)2−2(√4−√15)*(√4+√15)+(√4+√15)2=
4−√15−2√(4−√15)(4+√15)+4+√15=8−2√16−15=8−2=6
9 paź 16:23
tomcio: nie umiem napisać pierwiastka czy żeby napisać jakieś zadanie trzeba mieć specjalny program?
(jestem początkujący)
9 paź 19:13
Krzysiek : Tomcio spojrz nizej a tam pisze,, wpisz a otrzymasz,, i takze ,,kliknij po wiecej przykladow
,,.
11 paź 02:16