wielomian
khmnstw: Uprość wielomian:
1. P(x)= x3 + 6x2 +11x +6=
2. P(x)= 2x4 + 5x3 − x2 +5x −3 =
3. P(x)= x5 − 2x3 + x2 − 2 =
9 paź 15:44
PuRXUTM: znasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu ?
9 paź 15:52
khmnstw: chodzi o to zeby znalezc x dla ktorego wielomian jest rowny 0
9 paź 15:58
9 paź 16:04
Saizou : a co tu chcesz upraszczać skoro wielomiany są podane w ładnej postaci
9 paź 16:18
khmnstw: sory polecenie to rozłóź na czynniki
9 paź 16:23
PuRXUTM: Saizou:
9 paź 16:24
Saizou : 1. np.
W(−1)=−1+6−11+6=12−12=0
zatem można podzielić przez x+1
9 paź 16:27
khmnstw: Ok dzięki już wiem jak to zrobiĆ
9 paź 16:32
khmnstw: Mam pytanko jescze od nośnie takiego przykładu:
P(x): x
4 − 2x
3 − 5x
2 +6x
Czy tutaj należy najpierw wyjąć x przed nawias i doopiero zastosować twierdzenie o
pierwiastkach
9 paź 16:41
Saizou : tak
9 paź 16:42
khmnstw: A jak rozłożyc taki wielomian:
P(x): x4 +4
9 paź 17:02
ICSP: dodaj i odejmij do niego 4x2
9 paź 17:03
Saizou : np.
(x
2)
2+2
2=(x
2+2)
2−4x
2 dalej sobie poradzisz
9 paź 17:03
khmnstw: a skąd sie bierze to 4x2?
9 paź 17:07
Saizou : a wymnóż
(x2+2)2=x4+4x2+4, zatem trzeba odjąć 4x2 żeby powstało x4+4
9 paź 17:09