równanie wielomianowe z wartością bezwzględną
bumbum: Ix2−3I=[ Ix2− 2I −1]
9 paź 15:22
PuRXUTM: to jest Ix2−3I=IIx2−2I−1I ?
9 paź 15:24
bumbum: nie − ten drugi to nawias kwadratowy
9 paź 15:32
PuRXUTM: a możesz mi powiedzieć po co on jest bo jeżeli to nawias to on tu w ogóle nie potrzebny, chyba
że ja o czymś nie wiem − to jest zadanie z LO ?
9 paź 15:34
bumbum: to jest tak jakby druga część zadania − równanie po skróceniu
w pierwotnej wersji wyglądało to tak : I (x2−4)−(x2+2) I = Ix4−4I− Ix2+2I
9 paź 15:37
PuRXUTM: dobra zacznę od pierwotnej wersji
9 paź 15:41
PuRXUTM: I(x2−4)−(x2+2)I=Ix4−4I−Ix2+2I
Ix2−4−x2−2I=Ix4−4I−(x2+2) bo x2+2>0 dla każdego x
I−4−2I=Ix4−4I−x2−2
6=Ix4−4I−x2−2
x2+8=Ix4−4I
x2+8=I(x2−2)(x2+2)I
x2+8=Ix2−2I*(x2+2)
x2+8=I(x−√2)(x+√2I*(x2+2)
I teraz rozpatruj przypadki
1) dla x∊(−∞;−√2)
2) dla x∊<−√2;√2)
3) dla x∊<√2;+∞)
9 paź 15:47