rownanie wymierne
sylwia345: Prosze o pomoc bo nie wiem gdzie popelniam blad (rownanie wymierne)
v*t = 225 <−−−− v =
225t
(v+10) * (t−
14) = 225 wymnazam po kolei
vt −
14v + 10t −
104 = 225 vt i 225 skroci sie
−
14v + 10t −
104 = 0 razy 4
−v + 40t − 10 = 0 podstawiam t
−
225t + 40t − 10 = 0 razy t
−225 + 40t
2 − 10t = 0
delta = 100 − 4 * 40 * (−225)
delta = 100 − (−36000)
czy robie cos zle


delta powinna wyjsc 2225,25
9 paź 15:16
PuRXUTM: a czemu patrzysz na to jaka powinna wyjść delta, przecież to zależy od współczynników, możesz
na przykład pomnożyć to ostatnie równanie *100 i delta wyjdzie zupełnie inna. Oblicz teraz to
t
1 t
2 bo moim zdaniem w tych obliczeniach nie popełniłaś żadnego błędu
9 paź 15:22
sylwia345: aha bo sugerowalam sie tym rozwiazaniem , myslalam ze jak mi wychodzi inna delta to jest zle
vt=225 stad v=225/t
(v+10)(t−o,25)=225
(225/t+10)(t−0,25)=225
225 − 225/4t+10t−2,5=225 /*t
10t²−2,5t−225/4=0
Δ=6,25+2250=2256,25
√Δ=47,5
t=(2,5+47,5):20=50:20=2,5 h
v= 225:2,5=90 km/
_____________________________________
pierw delty = 190
a =40
b=−10
c =−225
x1 = −b − pierw z delty / 2 a
x1 = 10 − 190 / 80 =
x2 = 10 + 190 / 80 = 2,5
t = 2,5 czyli
v = 225/2,5
v=90
PuRXUTM dzieki za pomoc
9 paź 15:33
PuRXUTM:
9 paź 15:36
Mila: Sylvia rozwiąż tak:
−v + 40t − 10 = 0 ⇔v=40t−10
podstaw do (1)
(40t−10)*t=225
40t
2−10t−225=0 /:5
8t
2−2t−45=0
Δ=1444
√1444=38
| | 2−38 | | −36 | | 40 | | 5 | |
t1= |
| = |
| lub t2= |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 2 | |
9 paź 15:40
sylwia345: aha czyli tak tez mozna , ok dzieki Mila
9 paź 15:45