oblicz średni czas pobytu urlopowiczów
gosiek: Od urlopowiczów którzy przybyli na wypoczynek,zebrano informacje o długości ich pobytu.uzyskane
wyniki przedstawia tabela poniżej.
liczba dni pobytu (0;4> (4;8> (8;12> (12;16>
liczba urlopowiczów 5 10 30 5
Oblicz średni czas pobytu urlopowiczów i odchylenie standardowe w tej próbie.
Wynik podaj z dokładnością do 0,01
9 paź 14:22
gosiek: proszę o pomoc. Od urlopowiczów którzy przybyli na wypoczynek,zebrano informacje o długości
ich pobytu.uzyskane
wyniki przedstawia tabela poniżej.
liczba dni pobytu (0;4> (4;8> (8;12> (12;16>
liczba urlopowiczów 5 10 30 5
Oblicz średni czas pobytu urlopowiczów i odchylenie standardowe w tej próbie.
Wynik podaj z dokładnością do 0,01
10 paź 08:13
aniab: bierzesz środki przedziałów i mnożysz jak średnią arytmetyczną;>
| 2*5 + 6*10+10*30+14*5 | | 420 | |
| = |
| =8,4 |
| 5+10+30+5 | | 50 | |
10 paź 08:17
aniab: urlopowicze średnio byli 8,4 dnia
10 paź 08:17
aniab: odchylenie
| (2−8,4)2*5 + (6−8,4)2*10 +(10−8,4)2*30 +(14−8,4)2*5 | |
| |
| 50 | |
10 paź 08:19
aniab: oo błąd.. tam suma to 440 więc średnia to 8,74
odchylenie = 0,44
10 paź 08:23
aniab: jeszcze jedna poprawka ... średnia 8,8 odchylenie 0,44 w nawiasach zamiast 8,4 trzeba 8,8
10 paź 08:26
aniab:
Średnia 8,8
Błąd standardowy 0,446299981
Mediana 10
Tryb 10
Odchylenie standardowe 3,155817433
Wariancja próbki 9,959183673
Kurtoza 0,301194486
Skośność −0,701280984
Zakres 12
Minimum 2
Maksimum 14
Suma 440
Licznik 50
10 paź 08:31